Η οργανική ύλη θα συγκεντρώνεται είτε σε ειδικό μικρό κάδο για οικιακή συλλογή είτε σε δημοτικό σημείο συλλογής. Μέχρι πρότινος, μόνο όσοι παρήγαγαν πάνω από 5 τόνους οργανικών αποβλήτων ετησίως υποχρεούνταν να τα διαχωρίζουν.
Τα απόβλητα θα μετατρέπονται στη συνέχεια σε βιοαέριο ή κομπόστ για την αντικατάσταση των χημικών λιπασμάτων. Εναλλακτικά, θα μπορούν να κομποστοποιηθούν στο σπίτι.
Τα βιοαπόβλητα αντιπροσωπεύουν περίπου το 1/3 των οικιακών απορριμμάτων σε κάθε νοικοκυριό και εκτιμάται ότι κάθε κάτοικος στη Γαλλία παράγει 70-80 κιλά οργανικών αποβλήτων ετησίως.
Προς το παρόν, μόνο οι τοπικές αρχές έχουν την υποχρέωση να παρέχουν μέσα διαχείρισης των αποβλήτων στα νοικοκυριά, παρότι αρχικά είχε φημολογηθεί ότι η κομποστοποίηση θα καταστεί υποχρεωτική για τους κατοίκους. Στην πραγματικότητα, όμως, όπως επισημαίνουν τοπικά μέσα, αυτό δεν είναι απολύτως ακριβές.
«Σαφώς, όλοι θα πρέπει να διαχωρίζουν τα βιοαπόβλητά τους, αλλά οι τοπικές αρχές είναι αυτές που θα πρέπει να προσφέρουν στους κατοίκους μια λύση για τη διαλογή των απορριμμάτων τροφίμων τους», δήλωσε στο actu.fr η Μούριελ Μπρουσέ, εθνική συντονίστρια βιοαποβλήτων στη Γαλλική Υπηρεσία Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ADEME).
Προς το παρόν δεν πρόκειται να επιβληθούν πρόστιμα σε όσους δε συμμορφώνονται με τον νέο κανονισμό, ωστόσο ενδέχεται να εφαρμοστούν στο μέλλον.
«Οι δήμοι δεν πρόκειται να ελέγχουν τις σακούλες σκουπιδιών για να διαπιστώσουν αν οι κάτοικοι έχουν πετάξει οργανικά απόβλητα στον κάδο των οικιακών απορριμμάτων», είπε χαριτολογώντας η Μπρουσέ.
«Δεν προβλέπονται κυρώσεις για τους πολίτες που συνεχίζουν να βάζουν τις φλούδες από καρότα και πατάτες στον ίδιο κάδο με τα οικιακά τους απορρίμματα, ακόμη και αν ο στόχος, μακροπρόθεσμα, είναι να αφαιρεθούν τα βιοαπόβλητα από τους μαύρους κάδους», συνέχισε.
Παράλληλα, όπως εξήγησε, δεν προβλέπεται η επιβολή ποινής για τους παραβάτες, αλλά από την άλλη η πορεία εφαρμογής του μέτρου από τις κοινότητες θα παρακολουθείται.
Όπως επισημαίνεται οι δήμοι θα πρέπει να επιλέξουν μία από τις παρακάτω λύσεις για τους κατοίκους:
Ξεχωριστή αποκομιδή πόρτα-πόρτα, με την παροχή καφέ κάδου για κάθε νοικοκυριό, ο οποίος θα πρέπει να συλλέγεται από ειδικά απορριμματοφόρα.
Συλλογή από σημείο απόρριψης σε κάδους όπως αυτοί που υπάρχουν ήδη στους δρόμους για τη συλλογή γυαλιού, ανακυκλώσιμων απορριμμάτων ή ρούχων.
Διανομή ατομικών κομποστοποιητών στους κατοίκους ώστε να μπορέσουν να κομποστοποιήσουν στο σπίτι.
Εναπόκειται σε κάθε δήμο να επιλέξει τη λύση που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες της κοινότητάς του.
Το μέτρο, επομένως, αν και έχει τεθεί σε ισχύ από την αρχή του νέου έτους, αναμένεται να εφαρμοστεί σταδιακά, όταν ο κάθε δήμος θα έχει επιλέξει την καλύτερη λύση για τους πολίτες.
Πρόκληση, σύμφωνα με την Μπρουσέ αποτελεί η ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με το ζήτημα και κρίνει απαραίτητη την επικοινωνία ώστε η συγκέντρωση των αποβλήτων να είναι απλή για τους κατοίκους.
«Πρόκειται για πραγματικό στοίχημα και ιδιαίτερα στην περιοχή του Παρισιού. Αλλά υπάρχουν μεγάλες πόλεις στην Ευρώπη που δεν είχαν κανένα πρόβλημα να αναπτύξουν λύσεις, οπότε πρέπει να είμαστε σε θέση να το κάνουμε κι εμείς», πρόσθεσε.
«Οι πολίτες πρέπει να υιοθετήσουν καλές πρακτικές, πρέπει να έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό, ο οποίος πρέπει να είναι καθαρός. Όλα αυτά απαιτούν επικοινωνία από τους δήμους», συμπλήρωσε.
Όλα αυτά, τη στιγμή που οι μικρές γαλλικές πόλεις δείχνουν το δρόμο της κομποστοποίησης, όπως αναφέρει ο γαλλικός κρατικός ραδιοσταθμός RFI.
Όπως συμβαίνει στην Μπεζανσόν, της ανατολικής Γαλλίας, όπου κάθε σπίτι διαθέτει ατομικό κομποστοποιητή, κοινόχρηστους κάδους για πολυκατοικίες και σταθμούς κομποστοποίησης για τις γειτονιές, με πρόσβαση μόνο για τους κατοίκους που διαθέτουν κωδικό.
Τα απορρίμματα τροφίμων ευθύνονται για το 16% των εκπομπών αερίων
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα απορρίμματα τροφίμων ευθύνονται για το 16% περίπου των συνολικών εκπομπών στην Ευρώπη. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η σπατάλη τροφίμων και τα οργανικά απόβλητα δημιουργούν περίπου το 8% όλων των εκπομπών που προκαλούνται από τον άνθρωπο ετησίως, αναφέρει ο ΟΗΕ.
Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Zero Waste Europe, το 2018 συγκεντρώθηκε μόνο το 34% του συνόλου των βιοαποβλήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφήνοντας 40 εκατ. τόνους δυνητικών θρεπτικών συστατικών για το έδαφος να καταλήξουν σε χωματερές.
Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει το RFI, επικαλούμενο το γαλλικό υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης, μόνο 27 εκατ. Γάλλοι -δηλαδή το 40% του πληθυσμού- θα έχουν τη δυνατότητα διαλογής των βιοαποβλήτων τους μέχρι το 2024.
Αλλά, στην πραγματικότητα, λιγότεροι από ένας στους τρεις Γάλλους θα έχουν πρόσβαση στην κομποστοποίηση εξαιτίας έλλειψης υποδομών, υποστήριξε στον ραδιοφωνικό σταθμό εκπρόσωπος της Zero Waste Europe.
Επισήμανε, μάλιστα, ότι η υποχρέωση είναι γνωστή ήδη από το 2015, καταγγέλλοντας «απαράδεκτη καθυστέρηση, η οποία, αντανακλά την έλλειψη πολιτικής βούλησης τόσο από τις τοπικές αρχές, όσο και από το κράτος».
Έως το τέλος του 2024, στο Παρίσι θα εγκατασταθούν περίπου 500 νέοι κάδοι οργανικών αποβλήτων στους δρόμους, όπου οι κάτοικοι θα πρέπει να πετούν τα υπολείμματα τροφίμων τους, ενώ ήδη σε άλλες περιοχές της χώρας έχουν τοποθετηθεί δοκιμαστικά υπαίθρια σημεία συλλογής απορριμμάτων.
Στην περιοχή της Λυών, μάλιστα, η διαδικασία έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια, με την εγκατάσταση συνολικά 1.3000 σταθμών κομποστοποίησης.
Τι μπορεί να απορριφθεί στους καφέ κάδους στη Γαλλία
Φλούδες από φρούτα και λαχανικά, εκ των οποίων και εσπεριδοειδή, κρεμμύδια, σκόρδο, πράσα και άλλα.
Υπολείμματα από γεύματα.
Τσόφλια αυγών.
Κατακάθι από καφέ.
Κομμένα λουλούδια, φυτά εσωτερικού χώρου.
Αντίθετα, ορισμένα προϊόντα που πρέπει να αποφεύγονται:
Κρέας, ψάρια, γαλακτοκομικά και πολύ λιπαρά προϊόντα για να αποφευχθεί η παρουσία παρασίτων.
Πηγή: www.newmoney.gr