Ειδήσεις - Ανακύκλωση Σουηδία
Η Σουηδια ανακυκλωνει το 99% των αποβλητων της και παραγει ενεργεια
September 28, 2016
Ειδήσεις - Το σχεδιο δρασης της ΕΕ
Το σχεδιο δρασης της ΕΕ για την κυκλικη οικονομια
November 9, 2016
Ειδήσεις - Εθνικό Μητρώο Παραγωγών

Ειδήσεις - Εθνικό Μητρώο Παραγωγών

Με Ε.Μ.Π.Α η ανακύκλωση

Εγινε πραγματικότητα το Εθνικό Μητρώων Συσκευασιών και Άλλων Προιόντων αφού δημοσιεύτηκε η Υπουργική Απόφαση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ /Τεύχος Β’ 2454), αρχές Αυγούστου.

Η εγγραφή των υπόχρεων παραγωγών γίνεται στην διεύθυνση empa.eoan.gr και είναι απαραίτητη.

Διότι πλέον, θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για τη νόμιμη άσκηση των δραστηριοτήτων τους και τη διάθεση των προϊόντων τους στην ελληνική αγορά.

Την είσοδο στον συγκεκριμένο ιστοχώρο συνοδεύει και 38 σελίδων, επισυναπτόμενο αρχείο με οδηγίες για την εγγραφή στο Μητρώο (Έκδοση Απρίλιος 2016).

Ειδήσεις - Εθνικό Μητρώο Παραγωγών

Η υποχρέωση αφορά παραγωγούς συσκευασιών, ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών, ειδών ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, οχημάτων, ελαστικών και λιπαντικών ελαίων και άλλων προϊόντων.

Η διαχείριση του Μητρώου γίνεται από τον ΕΟΑΝ (Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης) ο οποίος ήταν και ο εισηγητής της δημιουργίας του Μητρώου.

Στον ΕΟΑΝ έχει παραχωρηθεί και το δικαίωμα της δημοσιοποίησης των στοιχείων του Μητρώου αλλά και η εξουσιοδότηση να προβαίνει τόσο στις απαραίτητες ενέργειες για την συμμόρφωση των υπόχρεων παραγωγών όσο και για την επιβολή κυρώσεων.

Η Πολιτεία και το ΥΠΕΚΑ αναμένουν με την λειτουργία του Μητρώου να αυξηθούν οι επιδόσεις της ανακύκλωσης συσκευασιών και άλλων προϊόντων και να μειωθεί η εισφοροδιαφυγή στον τομέα της ανακύκλωσης.